Загальні збори православних віруючих села

За пропозицією ініціативної групи 9 лютого 2019 року відбулися загальні збори вірян с.Красносілки. Для ведення зборів головою обрано Оркуша В.М., секретарем Мазуренко Л.Є. До складу лічильної комісії ввійшли Самойленко Г.П., Сіренко З.А. та Прибила О.Л. Збори православних віруючих села вирішили вважати загальними зборами релігійної організації «Релігійна громада Святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова села Красносілка Бершадського району Вінницько-Тульчинської єпархії Православної Церкви України».

В роботі зборів взяли участь понад триста осіб.

Учасники зборів підтвердели повноваження настоятеля – протоієрея Ростислава Процаніна на підставі наданого Указу Архієпископом Михаїлом, керуючим Вінницько-Тульчинською єпархією Православної Церкви України.

Інформуючи учасників загальних зборів із питання затвердженого порядку денного Оркуш В.М. зупинився на ситуації, яка склалася з переходом громад під юрисдикцію єдиної помісної церкви, повідомив, що 31 січня 2019 року набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи»  №2673-VІІІ, яким визначено механізм зміни підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту релігійної громади.

Рішення про зміну підлеглості  та внесення відповідних змін до статуту релігійної громади, згідно Закону України, ухвалюється не Парафіяльною радою та не Парафіяльними зборами, а загальними зборами релігійної громади. Частина громади, незгідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їх власником (користувачем).

Вадим Миколайович відмітив, що відповідно до ст..8 Закону України № 2673-VІІІ від 17.01.2019 р. накладено мораторій на майно релігійної громади до завершення процедури зміни підлеглості релігійної організації. Тобто, забороняється вчиняти будь-які дії щодо відчуження цього майна шляхом продажу, обміну, безоплатної передачі у власність і т.п.Також голова зборів відмітив, що в грудні 2018 року у Верховній раді Україниї прийнято Закон щодо перейменування ПЦУ Московського патріархату в Російську Правослівна Церкву в Україні. 

На загальних зборах вірян виступила Медвідь В.Д.

В зв'язку з прийняттям на минулих загальних зборах православних віруючих рішення про зміну підлеглості релігійної громади у канонічних та організаційних питаннях, враховуючи висловлену недовіру настоятелю місцевого храму та Парафіяльній раді ухвалою зборів поновлено списки Парафіяльних зборів, обрано новий склад Парафіяльної ради, ревізійної комісії та прийнято у новій редакції статут релігійної громади з відповідними змінами та доповненнями.

Секретарю зборів доручено подати необхідні документи для реєстрації до управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації.

Збори завершилися загальним виконанням Гімну України.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *