Зустріч з односельчанами

Жителі вулиць Берегового, Софіївської, 8 Березня, Пушкіна, Подільської запросили сільського голову І.Пустовіта на зустріч, щоб обговорити ситуацію щодо новоствореної Православної Церкви України та проведення опитування жителів села з цього питання.

В с.Красносілка діє релігійна громада Святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова Тульчинської єпархії УПЦ. Церковна громада є юридичною особою із зареєстрованим у встановленому порядку Статутом.

На передодні проведення зустрічі із жителями названих вулиць про неї було повідомлено настоятеля сільського храму ієрея П.Тарана та запрошено взяти участь у її проведенні.

Зранку 11.01.2019 року в приміщенні сільської ради відбулася розмова Красносільського сільського голови з благочинним 1-го Бершадського округу отцем Олегом на його прохання.

Зустріч сільського голови з односельчанами розпочалася о 14:00 годині 11 січня 2019 року на вул..8 Березня, на якій крім настоятеля сільського храму були присутні благочинний 2-го Бершадського церковного округу протоієрей Г.Кожокар і настоятель Свято-Троїцького храму с.Маньківка протоієрей Р.Коцар.

Чому такий ажіотаж виник у духовенства УПЦ навколо зустрічі сільського голови з односельчанами? Питання не до ініціаторів заходу.

Виступаючи перед присутніми сільський голова І.Пустовіт відмітив, що підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм Томос надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15.12.2018 року.

Під впливом цих подій десятки релігійних громад, як ми знаємо із засобів масової інформації, заявили про свій перехід з УПЦ до нової Православної Церкви України. Є аналогічні пропозиції і від жителів нашої громади. Але будь-якої дії мають здійснюватися виключно у юридичній площині із дотриманням чинного законодавства України.

Сільський голова закликав жителів села бути толерантними, стриманими у виступах і зверненнях один до одного, у жодному разі не допускати провокаційних дій і не піддаватися на провокації. Іван Якович звернув увагу присутніх, що за словами А.Парубія, Голови Верховної ради України, він планує у найближчий сесійний тиждень запропонувати законопроект на розгляд Верховної ради, щоб Народні депутати України змогли впорядкувати і дати чіткі юридичні процедури переходу парафій УПЦ (МП) до нової ПЦУ. За словами спікера парламенту законопроект вже підготовлений і затверджений комітетом.

Напруження серед учасників зустрічі викликало проведення відеозйомки окремими особами. Тому одноголосне рішення присутніх на заході про припинення відеозйомки зняло його.

Настоятель сільського храму ієрей П.Таран відповідаючи на запитання присутніх сказав, що він особисто не визнає Православну Церкву України, так як до її складу увійшли дві розкольницькі церкви  УПЦ (КП) та УАПЦ і по суті сама ПЦУ є розкольницькою. Відносно ж УПЦ, то вона в Україні є, з його слів, незалежною від РПЦ, їх поєднує лише духовний зв'язок.

Що викликало чергову хвилю обурення присутніх на зустрічі.

В то й же час настоятель сільського храму П.Таран висловив готовність перейти до ПЦУ, коли її визнають інші православні церкви світу.

 До розмови також долучалися В.Запалов, В.Мазуренко, В.Медвідь, Л.Мазуренко, З.Сіренко, В.Медвідь.

Учасники зустрічі вирішили провести опитування серед жителів територіальної громади, щоб з'ясувати, який відсоток наших односельчан підтримує новостворену Православну Церкву України.

Дане питання турбує не лише мешканців названих вулиць, а й багатьох інших жителів с. Красносілка, тому й, незважаючи на несприятливі погодні умови, зібралося їх понад 80 осіб під відкритим небом.

Порушень чинного законодавства та громадського порядку присутніми на зустрічі представниками правоохоронних органів не зафіксовано.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *