Збори вірян

29 січня 2019 року з ініціативи жителів села в приміщенні сільського будинку культури відбулися загальні збори парафіян села Красносілка. Учасники зібрання  обрали головою зборів В.Оркуша, секретарем - Л.Мазуренко, лічильну комісію в складі: О.Прибили, Г.Самойленко, Н.Гарбуз та вирішили вважати збори православних віруючих жителів села - загальними зборами релігійної організації «Релігійна громада Святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова с.Красносілка, Бершадського р-ну Тульчинської єпархії Української Православної  церкви».

З інформацією від ініціативної групи про підготовку до проведення загальних зборів  виступила З.Сіренко ,яка повідомила, що ініціативна група перед  проведенням зборів зібрала підписи вірян, що відвідують наш сільський храм, як того вимагає закон України про перехід церковних громад.

Завчасно попередили вірян про дату, час та місце проведення загальних зборів .

На збори письмово, листом запросили настоятеля сільського храму ієрея Павла Тарана та членів Парафіяльної ради.

Однак сільський священик проігнорував це запрошення із групою своїх прихильників. Але ми хочемо знати, що ж все таки відбулося за плечима загальної кількості вірян?

Адже на одному із сайтів висвітлено інформацію,що «статутні збори релігійної громади УПЦ села Красносілка за свідченням настоятеля храму священика Павла Тарана вже відбулися».

Чому це зроблено таємно, крадькома від нас?

Збори вірян настоятелем нашого храму проведено без попередження парафіян, щоб прийняти «одностайно» потрібне йому рішення - «залишитися у своїй церкві –УПЦ під проводом Блаженнійшого Онуфрія» без основної кількості вірян, які відвідують храм. Це підло і несправедливо по відношенню до віруючих, котрі колективно спорудили храм у селі для задоволення власних релігійних потреб і фактично ієрей Павло Таран, крадькома від загальної кількості православних віруючих нашого села, сфальсифікував протокол зборів із меншістю своїх однодумців.

Як, не боячись Бога, можна вчинити таке зухвальство? Адже новозбудований храм є надбанням всієї великої релігійної громади Святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова, кожної віруючої людини, котра в міру своїх можливостей, як могла сприяла будівництву, а скільки коштів, матеріалів, транспортних послуг надавали підприємства, установи, організації, приватні підприємці і просто небайдужі люди, щоб у нашому селі виросла така велична духовна святиня, котра не належить Московському патріархату і яка знаходиться на землі комунальної власності, тобто на землі територіальної громади села Красносілка.

Ті, хто фальсифікує за нашими плечима «одностайним» рішенням підроблені документи, заслуговують на осуд, ганьбу і зневагу, відповідальність перед законом Божим та законодавством України.

Заслухавши інформацію З.Сіренко та врахувавши пропозиції, які поступили при її обговоренні, загальні збори вірян ухвалили:

  •  «таємні» збори  релігійної громади /Парафії/ УПЦ села  Красносілка, які, за свідченням настоятеля храму ієрея Павла Тарана відбулися без повідомлення вірян - вважати недійсними;

  • настоятелю сільського храму ієрею Павлу Тарану висловити недовіру;

  • звернутися до правоохоронних органів щодо фальсифікації протоколу зборів релігійної громади УПЦ села Красносілка та розповсюдження неправдивої інформації серед жителів села напередодні загальних зборів православних віруючих с.Красносілка -29.01.019 року, як такі що не відбудуться;

  • підготувати зміни до Статуту релігійної громади Святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова села Красносілка Бершадського р-ну Тульчинської єпархії та затвердити їх на чергових зборах вірян;

  • звернутися до Президента України, Голови Верховної Ради України, в генеральну Прокуратуру щодо захисту наших конституційних прав та інтересів.

З наступного питання порядку денного доповідав В.Мазуренко. Василь Іванович озвучив результати опитування  жителів села Красносілка щодо бажання добровільного приєднання до Православної церкви України :

- 88,5 %  висловилися-  «за»

- 3,7 % - «проти»

 -7,8 % - «утрималися».

В.Мазуренко запропонував: у зв'язку зі створенням 15 грудня 2018 року Помісної  (автокефальної) Православної церкви України змінити підлеглість у канонічних та організаційних питаннях релігійної громади села Красносілка, що сприятиме забезпеченню права людей на свободу світогляду та віросповідання у нашій релігійній громаді.

В обговоренні взяли участь віряни  А.Гуменюк, В.Оркуш, В.Медвідь.

Загальні збори  парафіян села Красносілка ухвалили:

  - враховуючи релігійні переконання членів загальних зборів громади і результати голосування, змінити підлеглість у канонічних та організаційних питаннях Релігійної організації «Релігійна громада святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова села Красносілка Бершадського району Тульчинської єпархії Української Православної Церкви» та перейти під канонічне підпорядкування Вінницької єпархії Православної Церкви України, змінивши при цьому назву на Релігійна організація «Релігійна громада святого Апостола Євангеліста Іоанна Богослова села Красносілка Бершадського району Вінницької єпархії Православної Церкви України» і доручили секретарю зборів звернутися до управління у справах релігій та національностей Вінницької обласної державної адміністрації для надання відповідної інформації.

У зборах взяли участь та виступили директор ПП «Валентина» Василь Гондарук та представник Вінницької єпархії Православної церкви України священик Віктор Чверкун.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *